Steden

Uit Wiki The-West NL
Versie door Leones (overleg | bijdragen) op 2 okt 2010 om 09:57
Naar navigatie springen


Steden

Steden hebben een centrale rol in 'The West'. Spelers kunnen zich aansluiten bij een stad en gemeenschappelijk een stad opbouwen. Ieder gebouw dat in een stad wordt gebouwd brengt ofwel jou of de stad voordelen. Je kan echter alleen lid van één stad tegelijkertijd zijn. Om lid van een stad te worden moet je ofwel toetreden tot een reeds gestichte stad of zelf een stad stichten.

Steden zijn daarbij ook nog eens de stuwende kracht achter de forten. Zonder steden geen forten dus. Steden hebben dan ook meerdere functies. De steden brengen mensen samen maar dienen ook als uitvalsbasis voor de duels.

Stad oprichten

Stadstichten.PNG

Steden verschijnen natuurlijk niet zomaar willekeurig in het spel. Net zoals in het echte Wilde Westen moeten deze gesticht worden. Een stad stichten doe je door op de kaart een bolletje zoals op de afbeelding aan de linkerkant te zoeken, er naartoe te reizen en dan kan je een stad stichten. Echter moet je een paar voorwaarden in acht nemen, namelijk de volgende:

  • Geen lid zijn van een stad, en
  • over 300 dollar
  • en 80 actiepunten beschikken.
Stadstichtenscherm.PNG

Hierna kan je starten met het stichten van je stad. Na 8 uur zal de stad dan gesticht zijn. De stichting van een stad gebeurt via het scherm dat hier rechts staat, je kan dus ook gelijk de naam van je stad kiezen. Een nieuwe stad heeft al onmiddellijk volgende gebouwen en levels:

  • Stadhuis Level 1
  • Bank Level 1
  • Woonhuizen Level 1
  • Saloon
  • Kerk
  • Telegraafkantoor


Stadsgebouwen

Samen met andere spelers kan je in je stad gebouwen uitbouwen. Zoals bij normale werkzaamheden heb je ook bij het opbouwen van je stad arbeidspunten nodig. Zoals bij normale werkzaamheden bestaat voor het bouwen ook motivatie en een moeilijkheidsgraad. Met elk gebouwlevel stijgt de moeilijkheid met vijftien punten. De motivatie telt voor iedere speler afzonderlijk; een lage motivatie kan de vooruitgang van de uitbouw vertragen.

Elk gebouw heeft een bepaald aantal bouwpunten nodig tot het volgend level. Hoe hoger het gebouwlevel, des te meer bouwpunten nodig zijn. Het duurt erg lang om een stad op te bouwen. Voor elk uur dat je eraan werkt gaat de vooruitgang een klein stukje verder. Alleen samen kan je een grote stad opbouwen. Elke inwoner van de stad kan meehelpen bij de opbouw als hij genoeg arbeidspunten inbrengt.

Een volledig uitgebouwde stad kan je hieronder zien op het plaatje, dit gebruiken we dan ook om de verschillende gebouwlevels uit te leggen.

Stadsnummers.png


Bank (1)

Op de bank kan je geld storten. Je kan het geld dat op de bank staat dan niet verliezen bij duels. Je hoeft het geld van de bank niet altijd weer terug af te halen als je iets wilt kopen, het bedrag wordt automatisch van je rekening genomen - ook in vreemde steden. Maar voordat geld van je rekening wordt gehaald, betaal je altijd met je contant geld. Om geld te kunnen storten moet je in je eigen stad zijn. Op elke storting die je doet, wordt een bepaald percentage ingehouden. Dat percentage is afhankelijk van je karakterklasse. Sinds update 1.26 kan je onbeperkt geld op je bankrekening storten, echter met elk gebouwlevel daalt de kostprijs aan transactiekosten.

Je kan bovendien via de bank geld in de stadskassa storten. Dat is erg belangrijk, vermits dit geld gebruikt wordt bij de stadsuitbouw, maar ook voor het stichten en uitbouwen van Forten.

Kerk (2)

In de kerk kan je bidden. Het nut hiervan in het spel is geheim; je zal hierover geen informatie in de hulppagina's of op het forum vinden. Ook de support zal het niet vertellen. Bidden duurt 15 minuten. Welk effect bidden heeft blijft een mysterie, maar in ieder geval is het niet zinvol teveel te bidden.

Stadhuis (3)

Hier wordt door de oprichters en gemeenteraadsleden bepaald welk gebouw uitgebouwd wordt en welke spelers in de stad worden uitgenodigd.

De bouwers van de stad (onder Arbeiden kan je lezen hoe je vaardigheden dan ingedeeld zouden kunnen worden) kunnen hier de stad uitbouwen. Twee uur stadsuitbouw kost 240 dollar en kost 24 actiepunten. Eén uur kost dan weer 120 dollar en 12 actiepunten.

Met ieder gebouwlevel van het stadhuis wordt het eenvoudiger nieuwe gebouwen te bouwen. De moeilijkheidswaarde van het uitbouwen van gebouwen in de stad daalt per stadhuislevel met vijf punten.

Saloon (4)

De saloon heeft twee functies. In de saloon van je eigen stad kan je opdrachten aannemen. In vreemde steden kan je via de saloon andere spelers tot duels uitdagen.

Telegraafkantoor (5)

Het telegraafkantoor is een andere manier om bij je telegrammen te komen. Natuurlijk kan je ook de knop aan de rechterkant gebruiken, maar dit is gewoon een andere manier.

Kleermaker (6)

De kleermaker is een handelaar. Hier kan je hoeden, kleding en schoenen kopen. Om voorwerpen te kopen moet je het ofwel in je inventaris slepen of op het voorwerp dat je wilt kopen klikken en dan het groene vinkje kiezen. Het geld wordt nu automatisch afgetrokken en je kan het voorwerp in je inventaris vinden.

Je moet in de stad van de handelaar zijn om voorwerpen te kunnen kopen. Om naar de stad te gaan klik je in het stadsoverzicht op de wegwijzer beneden in het overzicht.

Met elk gebouwlevel krijgt de kleermaker nieuwe, betere voorwerpen. Welke voorwerpen hij krijgt wordt toevallig uitgekozen. In iedere stad heeft de kleermaker dus andere soorten kleren in de aanbieding, en hij krijgt niet per se elke soort kleding bij ieder level erbij. Het maximale level van de kleermaker is level 10.

Spelers die geen lid zijn van de stad betalen 4 keer de normale kostprijs van een item.

Hier staan de hoeden, de kleren en schoenen die bij de kleermaker te koop zijn.

Geweermaker (7)

De geweermaker verkoopt duelwapens - slag- en vuurwapens - en fortwapens. Om deze wapens te kopen moet je ze ofwel in je inventaris slepen of erop klikken. Dan krijg je een klein venster waarin je de koop moet bevestigen. Het voorwerp verschijnt daarna in je inventaris en het geld wordt afgetrokken.

Je moet in de stad van de handelaar zijn om voorwerpen te kunnen kopen. Om naar de stad te gaan klik je in het stadsoverzicht op de wegwijzer beneden in het overzicht.

De mogelijkheid bestaat ook om voorwerpen te verkopen. Ook kleren en producten kan je voor de normale prijs verkopen.

Met elk level krijgt de geweermaker nieuwe wapens. Het maximale level is 15.

Spelers die geen lid zijn van de stad betalen 4 keer de normale kostprijs van een item.

Hier staan de fortwapens en de duelwapens die bij de geweermaker te koop zijn.

Handelaar (8)

De handelaar verkoopt kettingen en dieren. Om een voorwerp te kopen moet je op het voorwerp klikken en het in je rugzak slepen. Je zal de koop nu moeten bevestigen door op het groene vinkje te klikken. Het geld wordt afgetrokken en het voorwerp komt in je rugzak.

Je moet in de stad van de handelaar zijn om voorwerpen te kunnen kopen. Om naar de stad te gaan klik je in het stadsoverzicht op de wegwijzer beneden in het overzicht.

Met elk level krijgt de handelaar nieuwe voorwerpen. Deze zijn bijna altijd beter dan de vorige voorwerpen. Welke kettingen hij erbij krijgt wordt toevallig gekozen. In verschillende steden verkoopt de handelaar dus andere kettingen. De handelaar krijgt niet automatisch met ieder gebouwlevel ook nieuwe kettingen en rijdieren. Het maximale gebouwlevel is 10.

Spelers die geen lid zijn van de stad betalen 4 keer de normale kostprijs van een item.

Hier staan de halsdoeken en de rijdieren die bij de handelaar te koop zijn.

Doodgraver (9)

De doodgraver is nodig om andere spelers te kunnen uitdagen tot een duel. Maar ook als er geen doodgraver is kunnen andere spelers jou uitdagen. Je kan de doodgraver niet boven level één uitbouwen. Meer informatie over duels kan je op de betreffende pagina vinden.

Hotel (10)

In het hotel kan je slapen. Als je slaapt regenereer je sneller levenspunten en actiepunten. Je kan in die tijd ook niet tot een duel uitgedaagd worden. Als je vanwege een duel of een ongeluk bij een werkzaamheid flauwvalt dan word je in het hotel van je eigen stad weer wakker. Des te verder het hotel opgebouwd is des te meer kamers ter beschikking staan. Het overnachten in betere kamers kost wel meer geld maar de regeneratie is dan ook beter. Het maximale level van het hotel is level vijf.

Als lid van de stad kan je gratis slapen in het hotel. Als buitenstaander betaal je een vaste kostprijs voor een kamer.

Sheriff (11)

Bij de sheriff kan je zien wie er allemaal een premie op hun hoofd hebben. Indien je een duel van deze persoon wint, krijg je die premie uitbetaald. De premies zijn op 3 manieren sorteerbaar: De afstand tot die persoon, de hoogte van de premie en het duellevel van de gezochte persoon. Sorteren doe je door op de knopjes bovenaan te klikken. Verder kan je ook nog zelf een premie op iemand zetten, dit doe je door aan de rechterkant op Uitschrijven te klikken. Als je rechts op Statistiek klikt, zie je de statistieken van jezelf, je stad en de wereld. Met het verder uitbouwen van de sheriff stijgt de afstand waarover je gezochte personen kan zien. Het maximale level is 5.

Markt (12)

In de markt kan je spullen kopen en verkopen. Bovenaan zie je drie knopjes: Aanbiedingen, Verkoopaanbiedingen en Koopbiedingen. Bij Aanbiedingen kan je zoeken op aangeboden spullen, en kan je die kopen. Bij Verkoopaanbiedingen kan je zien welke voorwerpen jij hebt aangeboden, en wat het huidige bod daarop is. Bij Koopbiedingen kan je zien waarop jij allemaal geboden hebt. Om iets te verkopen dien je het voorwerp uit het rechterdeel van het scherm, naar het linkerdeel te slepen. Daarbij kan je een notitie aan het voorwerp toevoegen, een nu-kopen prijs en een minimaal bod instellen, bepalen hoe lang de veiling duurt, en onderaan zie je de extra kosten verschijnen.

Die extra kosten worden lager naarmate het level van de markt hoger is. Het maximale level van de markt is 10.


Woonhuizen

Je stad heeft woonhuizen nodig om meer burgers te kunnen vestigen. Je kan de woonhuizen niet in het stadsoverzicht aanklikken. Met elk verder level van de woonhuizen kunnen vijf nieuwe spelers bij de stad. Het maximaal level voor de woonhuizen is tien. Met de woonhuizen volledig uitgebouwd kan een stad dus 50 mensen huisvesten.

De Wegwijzer

Tussen het hotel en de bank zie je een wegwijzer. Via deze wegwijzer kan je makkelijk naar je stad reizen. Bij de verschillende winkels (Kleermaker, Geweermaker en Handelaar) aangevuld met de Bank en het Hotel krijg je in het scherm ook een wegwijzer.

Stadsbeheerders

Zodra je een stad opricht zoals eerder uitgelegd ben je als eerste dan ook de Oprichter. Een stad wordt bewoond door drie soorten stadsleden. Hieronder dan ook een kleine voorstelling van hun functies.

Symbool Betekenis
Oprichter.PNG
De oprichter heeft volledige controle over de stad. Hij of zij kan via het Stadhuis de naam aanpassen, een plaatje uploaden, het forum beheren en anderen tot gemeenteraad of oprichter benoemen.

Let op Wie je aanstelt als oprichter

Gemeenteraad.PNG
De rechterhand van de oprichter, kan het stadsforum beheren en leden uitnodigen
Burger.PNG
De laagste in rang in een stad, kan eigenlijk vrij weinig dan op het forum posten.

Bondgenoten

Met de komst van 1.29 kan je bondgenootschappen vormen. Een bondgenootschap heeft als grote voordeel dat je in de kazerne van een fort kan slapen waar een bondgenoot in zit. Verder kan je bondgenoten duelleren, maar voordat je ze duelleert, krijg je eerst een melding of je wel zeker bent dat je hem/haar wilt duelleren. Verder is er ook een aparte bondgenootchat. Hier kunnen alleen steden die lid zijn van het bondgenootschap met elkaar chatten. Het is niet mogelijk om van meerdere bondgenootschappen lid te zijn.

Stadsforum

Stadsforum gebruiken

Gebruikforum.PNG

Het stadsforum laat zich gebruiken zoals elk ander forum, door middel van berichten kan je communiceren met andere stadsleden. Zo ook bijvoorbeeld berichtjes van duels of arbeiden die je op die wereld hebt uitgevoerd laten zien aan je mede spelers.

Als je het plaatje aan de rechter kant bekijk zal je zien dat naast verwijderen twee knoppen zijn, het wereldbolletje opent de link naar je verslag dat je zo rechtstreeks op je stadsforum of profiel kan plaatsen. Via het bolletje met het oog erin kan je instellen wie dit bericht allemaal kan lezen. Standaard staat dit ingesteld op privé, maar je kan het veranderen naar: Stad, Fort en Openbaar.

Poll toevoegen

Forumpoll.PNG

Sinds update 1.27 kan je ook een poll starten op het stadsforum, dit doe je door het vakje "Rondvraag" aan te vinken. Daarna schuift het scherm naar onderen open zoals je kan zien op het plaatje aan de linkerkant, hier kan je dan de poll invullen zodat deze op het forum verschijnt.





Stadsforum beheren

Stadsforummod.PNG

Het beheer van het stadsforum ligt in handen van de Oprichters en de Gemeenteraadsleden. Deze mensen kunnen onderwerpen in de onderdelen sluiten, andere namen geven en verplaatsen naar andere onderdelen.

Modknoppen.PNG

Hiervoor hebben ze de knoppen die hier aan de rechterkant staan. Van links naar rechts hebben ze volgende functie:

  • Bewerken: de naam van het topic aanpassen
  • Verplaatsen: het topic naar een ander onderdeel verplaatsen
  • Sluiten: het topic sluiten zodat niemand er nog in kan reageren
  • Verwijderen: het gehele topic verwijderen
Indumodknoppen.PNG

Individuele berichten bewerken kan ook via de functies die boven elk bericht staan. Daar kan je berichten aanpassen en verwijderen.

De citeren knop is wel voor elk lid aanwezig vermits iedereen een bericht kan quoten.

Gedeelde fora

Forumbeheer2.jpg

Sinds de update 1.27 kan je ook fora's delen met andere steden, dit versterkt dan ook de communicatie voor de leden van forten bijvoorbeeld. Enkel de oprichters kunnen andere steden een uitnodiging sturen om toe te treden tot hun stadsforum. Dit gebeurt via bovenstaand scherm. Je geeft aan welk forum je wilt delen met welke stad, de oprichters van de uitgenodigde stad krijgen hier bericht van en kunnen deze uitnodiging dan accepteren of weigeren.

Stadsforum instellen

Forumbeheer.jpg

Enkel de oprichters van de stad kunnen het forum indelen. Om dit te doen open je eerst het stadsforum daar kan je onderaan rechts "Forum beheren" klikken. Hier kan je dan de grote lijnen van het forum uitzetten. Zoals te zien op het plaatje hieronder.

Hier kan je ook aangeven welk symbool bij elk onderdeel komt te staan en of dit een verborgen deel is. Verborgen delen zijn enkel voor Oprichters en Gemeenteraadsleden zichtbaar.

Pioniersteden

Pionierstad.PNG

In het begin van een wereld zijn er geen steden maar toch hebben mensen een hotel nodig waar ze even kunnen uitrusten na een dag zwaar werk geleverd te hebben. Er is maar één hotellevel 8 uur slapen kost er dan ook maar 10 dollar. Dit is dan ook het enige dat je kan doen in deze steden, je kan deze dus niet zoals spooksteden "herstichten"

Deze steden bevinden zich allen in het oosten. De steden worden met oranje bolletjes op de kaart aangeduid. Er zijn vier zulke steden op de kaart namelijk (deze zijn gerangschikt van noord naar zuid):

  • Boston
  • New York
  • Washington
  • Richmond

Spooksteden

Spookstad.jpg

Spooksteden zijn verlaten steden. Als de laatste inwoner een stad verlaat dan ontstaat een spookstad.

In spooksteden zijn geen gebouwen meer geopend. Het hotel en de bank zijn gesloten en bij de handelaar vind je geen voorwerpen meer.

Het is mogelijk een spookstad nieuw te stichten. Het innemen van een spookstad kost evenveel als de stichting van een nieuwe stad. Het grote voordeel ligt erin dat de gebouwlevels van de stad hetzelfde blijven. Als het hotel bijvoorbeeld al op level 3 was dan zal het na de nieuwe stichting weer op level 3 zijn. Je kan bij het innemen van een spookstad zien hoe hoog de gebouwlevels zijn. De stadskassa is na de stichting altijd leeg.