Hulp
Op deze pagina komt de hulp over de wiki. Je kan op deze pagina informatie vinden hoe je tekst moet opmaken, lijsten kan invoegen, koppen kan toevoegen, enzovoort...
Tekst opmaken
Als je tekst typt kan het handig zijn om deze van een verzorgde opmaak te voorzien. Een verzorgde opmaak wilt natuurlijk niet zeggen dat je alles in het vet of cursief gaat zetten. Gebruik de opmaak van tekst zuinig zodat de klemtonen vallen waar ze moeten vallen.
Tekst in het vet
Als je een tekst in het vet moet zetten dan moet je dit tussen aanhalingstekens plaatsen voor vet moet je drie aanhalingstekens gebruiken.
'''Dit is tekst in het vet.'''
wordt: Dit is tekst in het vet.
Tekst in het cursief
Als je een tekst in het cursief moet zetten dan moet je dit tussen aanhalingstekens plaatsen voor cursief moet je twee aanhalingstekens gebruiken.
''Dit is tekst in het cursief.''
wordt: Dit is tekst in het cursief.
Tekst in het vet & cursief
Als je een tekst in het vet & cursief moet zetten dan moet je dit tussen aanhalingstekens plaatsen voor vet & cursief moet je vijf aanhalingstekens gebruiken.
'''''Dit is tekst in het vet & cursief.'''''
wordt: Dit is tekst in het vet & cursief.
Tekst onderlijnen
Als je tekst wilt onderlijnen moet je een HTML code gebruiken. Er zit geen standaard code in de wiki, zoals vet en cursief, om tekst te laten onderlijnen. Niet alle HTML codes werken in de wiki maar deze wel.
<u>Deze tekst wordt onderlijnt!</u>
wordt: Deze tekst wordt onderlijnt!
De tekstkleur aanpassen
Je kan ook de tekstkleur aanpassen. Dit maakt dat je ook op gebied van tekstkleur verschillende nadrukken kan leggen. Natuurlijk moet je ze niet teveel gebruiken, of heel je tekst in een kleur gaan zetten, want dat werkt storend. Je kan de tekstkleur wijzigen met een HTML code.
<font color=red>Rood!</font>
geeft:
Rood!
<font color=darkgreen>Donkergroen!</font>
geeft:
Donkergroen!
<font color=#0000FF>Blauw!</font>
geeft:
Blauw!
Ik heb hierboven enkele kleuren en manieren gezet hoe je kleuren kan toevoegen. Er zullen nog wel manieren zijn en natuurlijk ook meer kleuren. Als je wat experimenteert kom je er zo achter!
Koppen
Natuurlijk heb je ook koppen nodig als je een goede tekst wilt. Koppen duiden aan waar er een nieuwe paragraaf begint of een begin van een nieuw deel van de pagina. Koppen toevoegen is heel eenvoudig.
= Kop 1=
zorgt voor een kop op het hoogste niveau.
== Kop 2 ==
zorgt voor een kop op het tweede niveau.
=== Kop 3 ===
zorgt voor een kop op het derde niveau.
==== Kop 4 ====
zorgt voor een kop op het vierde niveau.
===== Kop 5 =====
zorgt voor een kop op het vijfde niveau.
====== Kop 6 ======
zorgt voor een kop op het zesde niveau.
Zoals je merkt moet je bij elke kop op een lager niveau meer gelijkheidstekens plaatsen. Koppen werken ook alleen maar als je ze gebruikt in het begin van de regel. Je kan ze dus niet midden in een tekst gebruiken.
Lijsten
Als je opsommingen wilt maken ga je wellicht gebruik willen maken van lijsten. Om een lijst toe te voegen moet je eerst beslissen welk soort lijst je wenst toe te voegen. Dan moet je je lijst vertalen naar de code die je moet toepassen in de wiki.
Een bolletjes lijst
Om een bolletjes lijst toe te voegen moet je een asterisk (*) voor elk onderdeel van de lijst zetten. Voor een onderverdeling van een onderverdeling moet je steeds meer asterisken gebruiken.
Je typt | Je krijgt |
---|---|
* Lijn 1 * Lijn 2 ** Lijn 2.1 ** Lijn 2.2 *** Lijn 2.2.1 *** Lijn 2.2.2 ** Lijn 2.3 * Lijn 3 |
|
In bovenstaande tabel kan je een voorbeeld vinden, deze wiki maakt van de bolletjes pijltjes dus kan je het eigenlijk ook een 'pijltjes lijst' noemen. Als je een witruimte tussen de lijst laat kan je een volgende lijst starten.
Een numerieke lijst
Je weet nu al hoe je een bolletjes lijst moet toevoegen, maar soms wil je een numerieke lijst in je tekst hebben. Als je dit wilt moet je in plaats van asteriksen (*), hekjes (#) plaatsen. De rest van de opbouw van de lijst blijft hetzelfde.
Je typt | Je krijgt |
---|---|
# Lijn 1 # Lijn 2 ## Lijn 2.1 ## Lijn 2.2 ### Lijn 2.2.1 ### Lijn 2.2.2 ## Lijn 2.3 # Lijn 3 |
|
Een definitie lijst
Als laatste lijst heb je nog een definitie lijst ter beschikking. Hierbij moet je de asteriksen (*) gewoon veranderen in een puntkomma (;) voor de hoofdzaken van het hoogste niveau van je lijst. Voor de verdere onderverdeling gebruik je een dubbelpunt (:). Het principe is ongeveer hetzelfde als de voorgaande lijsten.
Je typt | Je krijgt |
---|---|
; Lijn 1 ; Lijn 2 : Lijn 2.1 : Lijn 2.2 :: Lijn 2.2.1 :: Lijn 2.2.2 : Lijn 2.3 ; Lijn 3 |
|
Deze lijst is ingewikkelder dan de andere lijsten maar deze lijst kan soms ook wel handig zijn.