Arbeiden

Uit Wiki The-West NL
Naar navigatie springen


Arbeiden

Arbeiden kan je doen voor geld, ervaringspunten of voorwerpen. Sommige arbeiden zijn ook nodig voor opdrachten.

Arbeid aanzetten

Work.png
Work transparent.png

Om geld en ervaringspunten te verdienen moet je gaan werken. Er zijn verscheidene werkzaamheden die verschillende voordelen hebben. Werkzaamheden kan je altijd op meerdere locaties op de kaart doen - het maakt geen verschil waar je werkt, de voorwaarden en resultaten zijn overal hetzelfde.


Werkzaamheden worden op de kaart door een symbooltje in een kring getoond. Als je de arbeid niet kan doen, zal deze arbeid donkerder gekleurd zijn, en er is een slot te zien.

Work quickstart.png


Om een arbeid te beginnen moet je op het arbeidssymbool klikken. Je kan de arbeid ook snel starten door op de pijltjes eromheen te klikken, de bovenste zorgt er voor dat je de arbeid 15 seconden gaat doen, de middelste 10 minuten en de onderste 1 uur. Zodra je level 10 bent geworden, verschijnt de 10 minuten knop en zodra je level 20 bent geworden, de 1-uur knop.


Job.png

Om een werkzaamheid te beginnen moet je bij werkduur die je wilt werken op Start klikken. De heenweg bepaalt hoe lang het duurt voordat je bij de locatie van de arbeid bent. Als je eenmaal bij de arbeid bent aangekomen, zal je automatisch beginnen met het doen van de arbeid. Je kan slechts 1 arbeid tegelijk doen, je kan verdere arbeiden echter wel in een wachtrij plaatsen. Als je klaar bent, krijg je loon en ervaringspunten en mogelijk voorwerpen, producten en/of Union Pacific munten. Echter: je kan ook pech hebben en door een ongeluk gewond raken. Iedere arbeid kost je karakter kracht en moeite in vorm van actiepunten.

Arbeid onderbreken

Abort.png

Je kan een werkzaamheid altijd onderbreken door op het rode kruisje naast het icoon te klikken. Wanneer je een arbeid onderbreekt krijg je geen beloning voor die arbeid. Als je een werkzaamheid onderbreekt terwijl je nog op de heenweg bent dan blijf je op je startpositie. Als je bijvoorbeeld de eerste drie werkzaamheden annuleert, dan ga je automatisch verder met de vierde arbeid.


Arbeidswaarden

Loon

Loonarbeid.PNG

Bij elke arbeidsduur staat aangegeven hoeveel loon je krijgt. Deze waarde bepaalt hoeveel geld - dollar - je voor een arbeid krijgt. Des te hoger de waarde, des te meer geld. Met geld kun je verschillende dingen kopen, zoals kleding, wapens, dieren, halsdoeken, broeken en riemen.

Ervaring

Ervaringarbeid.PNG

Deze waarde zegt hoeveel ervaringspunten je van de werkzaamheid krijgt. Als deze waarde hoger is, krijg je dus meer ervaring.

Zodra je een arbeid open klikt, zie je duidelijk staan hoeveel ervaringspunten je gaat verdienen bij die arbeid. Deze waarde wordt hoger bij een langere werkduur.

Om te zien hoeveel ervaringspunten je nodig hebt voor een bepaald level te bereiken, is hier een tabel: Ervaringstabel.

Geluk

Gelukarbeid.PNG

Bij het geluk staat aangegeven hoeveel de voorwerpen die je kan vinden waard zijn. Bij iedere arbeid maak je kans voorwerpen buiten de producten zelf te vinden.

Hieronder wordt met 'verhogen' een relatieve verhoging bedoeld. De kans om een voorwerp te vinden is afhankelijk van de tijdsduur en motivatie. Als avonturier wordt deze kans met 10% verhoogd, met de premiumbonus "Karakterbonus" wordt dit 20%. Bij 100% motivatie en een duur van 1 uur heb je het meeste kans om een voorwerp te vinden. De kledingset "Feestdagset" verhoogt de kans om een voorwerp te vinden.

De waarde van het voorwerp dat je vindt, is afhankelijk van de gelukswaarde en de ingebrachte arbeidspunten. Met de premiumbonus "Verhoogd salaris" stijgt deze waarde met 50%. Als er geen voorwerp binnen het bereik van deze waarde valt, zal er een voorwerp met een lagere waarde worden gevonden.

Gevaar

Gevaararbeid.PNG

Het gevaar geeft aan hoe groot de kans is dat je tijdens het doen van de arbeid gewond raakt, dit kan je verminderen door meer arbeidspunten in te brengen. Het aantal arbeidspunten heeft geen invloed op de schade die je krijgt bij een eventueel ongeluk.

Motivatie

Motivatiearbeid.PNG

Motivatie is een waarde tussen 0% en 100%. Deze waarde bepaalt hoe gemotiveerd je bent voor deze werkzaamheid. Met ieder uur dat je werkt zakt de motivatie met 12%, maar elke dag stijgt de motivatie weer met 100%. Als de motivatie lager is dan 100% dan krijgt je karakter minder loon, minder ervaringspunten en minder voorwerpen. Dit gebeurt in stages van 25%. Met een motivatie van 80% krijg je nog 100% van de beloning, met een motivatie van 70% krijg je echter nog maar 75%.


Arbeidspunten

Vaardigheden

De arbeidspunten is de som van de vaardigheden en attributen van de arbeid. Zie ook: Vaardigheden

Job lp.png
Hoe meer arbeidspunten je inbrengt, hoe hoger jouw 'arbeidsniveau' wordt. Dit wordt aangegeven door gekleurde houwelen, in de kleuren brons, zilver en goud. Hoe meer arbeidspunten je inbrengt, hoe hoger de beloning wordt, en de kleur van de houwelen verandert ook. Als je exact de benodigde hoeveelheid arbeidspunten inbrengt, zal je zien dat de arbeid 5 bronzen houwelen heeft. Wanneer je 5 gouden houwelen bereikt zal je ook nog eens een 50% bonus op de productkans krijgen.

Sjamaan

Bij de Sjamaan kan je reeds ingezette vaardigheids- of attribuutpunten herindelen, dit is echter niet gratis. De prijs zal dan ook sterk oplopen zodra je meer en meer punten gaat omzetten, na een lange tijd zal deze prijs terug op z'n normale niveau komen.

De Sjamaan is pas beschikbaar zodra je bij Waupee de opdracht "Waupees Grootvader" hebt afgerond. Hierna komt bij het vaardigheidsscherm de Sjamaan vrij, door op het tabblad "Sjamaan" te klikken kom je in het omzettenscherm (plaatje onderaan). Elk punt dat reeds ingezet is kan je hiermee verplaatsen.

Sjamaan.png


De normale prijs voor een attribuutpunt om te zetten is $250. Voor een vaardigheidspunt is dat $50. In de afbeelding kan je zien dat deze prijzen al erg gestegen zijn. Per attribuutpunt dat je omzet, stijgt deze prijs met $50, voor een vaardigheidspunt stijgt dit met $10.