Uit Wiki The-West NL
Ga naar: navigatie, zoeken

Vaardigheden.png

Vaardigheden

Vaardigheden worden gebruikt voor arbeiden, duels en fortgevechten.

Vaardigheidspunten & Attribuutpunten

Vaardigheden zijn bepaalde eigenschappen die jouw karakter in het spel kan trainen. Vaardigheden heb je overal voor nodig; voor arbeiden, duelleren, bouwen enzovoort. Er zijn verschillende vaardigheden die elk ergens anders voor dienen. Voor iedere werkzaamheid heb je ook andere vaardigheden nodig. Je moet dus keuzes maken over wat je in het spel wilt gaan doen.


Er zijn 20 vaardigheden, verdeeld over 4 groepen van 5 vaardigheden. Hieronder staan alle attributen (vetgedrukt) met de bijbehorende vaardigheden.

 • Kracht: bouwen, slagkracht, weerstand, stamina en levenspunten.
 • Beweeglijkheid: paardrijden, reflex, uitwijken, verschuilen en zwemmen.
 • Handigheid: mikken, schieten, vallen opzetten, handvaardigheid en repareren.
 • Charisma: leiderschap, tactiek, handel drijven, met dieren omgaan en imago.


Het verkrijgen van Vaardigheids- en Attribuutpunten

 • Bij ieder level dat je stijgt krijg je 3 vaardigheidspunten en 1 attribuutpunt. Deze kun je zelf indelen op de gewenste vaardigheid/vaardigheden.
 • Bij opdrachten. Soms krijg je als beloning voor een opdracht 1 of meerdere vaardigheidspunten. Meestal kun je deze niet zelf indelen. Wel kun je ze terugkopen bij Waupees grootvader en ergens anders op zetten.
 • Via kleren. Alle kleren (en sommige wapens) geven bonussen op vaardigheden als je ze aan hebt. Als je andere kleren aan doet, krijg je ook weer andere bonussen.

Duelvaardigheden

Ook voor duels gelden een aantal vaardigheden. Hieronder staan alle duelvaardigheden en welke functie ze hebben.

 • Mikken: dit is een van de belangrijkste duelvaardigheden. Hiermee verhoog je de kans dat je je tegenstander in een duel raakt.
 • Uitwijken: hoe hoger deze vaardigheid, hoe hoger de kans dat je wordt gemist in een duel.
 • Slagkracht: als je een slagwapen hebt, verhoogt deze vaardigheid de schade van je wapen indien je je tegenstander raakt.
 • Schieten: als je een vuurwapen hebt, verhoogt deze vaardigheid de schade van je wapen indien je je tegenstander raakt.
 • Reflex: deze vaardigheid zorgt ervoor dat je tegenstander minder schade op je doet indien hij/zij een vuurwapen heeft. Heeft je tegenstander een slagwapen dan telt deze vaardigheid maar voor de helft mee.
 • Weerstand: deze vaardigheid zorgt ervoor dat je tegenstander minder schade op je doet indien hij/zij een slagwapen heeft. Heeft je tegenstander een vuurwapen dan telt deze vaardigheid maar voor de helft mee.
 • Tactiek: als iemand jou aanvalt en je tactiek is hoger dan het imago van de aanvaller, wordt het mikken van hem/haar verlaagd.
 • Imago: als jij de aanvaller bent en je imago is hoger dan de tactiek van je tegenstander, wordt het mikken van hem/haar verlaagd.
 • Levenspunten: hiermee wordt het maximaal aantal levenspunten van je karakter verhoogd. Als deze op zijn, val je flauw en verlies je het duel. Een aantal punten op deze vaardigheid zetten kan handig zijn, maar als je er te veel aan besteedt zullen je duelprestaties ook achteruit gaan. Per uur krijg je 2% van je totale levenspunten bij. Indien je geen arbeid/duel/fortgevecht uitvoert, krijg je 5% van je totale levenspunten bij.

Fortgevechtvaardigheden

 • Mikken: hiermee verhoog je de kans dat je iemand van de vijandelijke kant raakt.
 • Uitwijken: hiermee verlaag je de kans dat je zelf door iemand wordt geraakt.
 • Leiderschap: hiermee verhoog je de kans dat je iemand van de vijandelijke kant raakt én verlaag je de kans dat je zelf wordt geraakt.
 • Stamina: indien je een fort aanvalt verhoog je hiermee de kans dat je iemand raakt én verlaag je de kans dat je zelf wordt geraakt. Als je een fort aan het verdedigen bent, heb je niets aan deze vaardigheid.
 • Verschuilen: indien je een fort verdedigt verhoog je hiermee de kans dat je iemand raakt én verlaag je de kans dat je zelf wordt geraakt. Als je een fort aan het aanvallen bent, heb je niets aan deze vaardigheid.
 • Levenspunten: hoe meer levenspunten je hebt, hoe langer je in een gevecht kunt blijven. Deze vaardigheid is dus ook erg belangrijk.


Welke vaardigheden zijn het belangrijkst?

Dit is voor iedereen anders. Het hangt er namelijk van af welk doel je in het spel hebt. Hieronder staan een aantal richtlijnen voor welke vaardigheden je het beste kan trainen met een bepaald doel.

Let op: dit zijn enkel richtlijnen die voor een beginnende speler vaak het makkelijkste zijn om te gebruiken. Dit hoeven niet de beste te zijn. Er zijn nog veel meer combinaties en mogelijkheden, alleen daar heeft iedereen een andere mening over. Zie dit als een basis om het spel beter te leren kennen.

Bouwer

Deze spelers hebben het doel om zoveel mogelijk aan hun stad en/of forten te bouwen. De vaardigheid bouwen zit 3x in deze werkzaamheden. Daarom kun je bij deze spel manier het beste alles op kracht en bouwen zetten.

Avonturier - ervaring

Deze spelers hebben het doel om zo hoog mogelijk op de ervarings ranglijst te komen staan. In het begin kun je het beste enkel vallen opzetten trainen. Daarna schieten, leiderschap en tactiek.

Avonturier - geld

Deze spelers hebben het doel om zo veel mogelijk geld voor hun stad te verdienen. Hierbij zijn meerdere vaardigheden mogelijk. Vooral met handel drijven en slagkracht heb je veel arbeiden met een hoog loon percentage.

Duellant - slagkracht

Deze spelers richten zich puur op duelleren en gebruiken een slagwapen. Het voordeel van slagwapens is dat je je attributen op kracht kunt zetten en hiervoor drie duel vaardigheden krijgt (slagkracht, weerstand en levenspunten). Ook kun je met slagkracht veel arbeiden met een hoog loon percentage. De beste vaardigheden hiervoor langs slagkracht zijn reflex en mikken.

Duellant - schieten

Deze spelers richten zich puur op duelleren en gebruiken een vuurwapen. Het voordeel van vuurwapens is dat de vaardigheid schieten in erg veel hoge ervarings arbeiden zit. Later kun je hiermee dus veel sneller stijgen. De meeste schiet duellanten trainen naast schieten vooral imago, tactiek, mikken en uitwijken.

Fortvechter

Deze spelers richten zich vooral op de forten en de fortgevechten. Ze hebben veel leiderschap omdat deze vaardigheid erg belangrijk is in fortgevechten en je hiermee de arbeid 'Radarstoomboot besturen' kunt waarmee je scheepsbellen krijgt die nodig zijn bij de uitbouw van het fort. Ook hebben ze mikken, uitwijken, verschuilen, stamina en levenspunten