Uit Wiki The-West NL
Ga naar: navigatie, zoeken


Youngers revolver
Youngers revolver (groot).pngThomas Coleman "Cole" Younger, ooit nog een geliefde van Belle Starr maar veel bekender door z'n "Gang".

Zijn stap naar de andere kant van de wet zet hij nadat z'n vader die Pro-Unie was tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog om het leven werd gebracht door Captain Walley. Deze laatste was een kapitein in het Unie leger en vermoordde dus ook één van zijn broers in de strijd. Dit alles omdat Cole's zus niet wilde ingaan op de amoureuze avances van Captain Walley, die tijdens het maken van z'n avances al reeds getrouwd was.

Cole Young zocht dan ook wraak voor de moord op z'n vader. Hierdoor werd hij een guerrillastrijder voor de Confederatie. Nadat de Amerikaanse Burgeroorlog eindigde, keerden vele van z'n mede guerrillastrijders terug naar een vredig leven. Maar niet Cole Young. Cole Young nam eigenlijk een reeds bestaande bende over. Na de oorlog was Archie Clement begonnen met banken te overvallen met oude oorlogsvrienden. Bij één van deze overvallen kwam Clement om het leven en Cole Young kwam samen met z'n broer in de bende.

Cole Younger is nooit een braaf beestje geweest, een lange tijd heeft hij ook als stroper door de bossen zitten trekken. Vaak achterna gezeten door boswachters. Deze schoot hij dan ook met plezier uit het zadel zodra ze hem wilde arresteren.

In 1873 begon de Younger bende treinen te overvallen. Rond deze tijd voegde een andere bekende outlaw zich bij de Younger-bende, namelijk Jesse James. Hij werd ook het gezicht van de bende waardoor de Younger broertjes iets in de schaduw treden.

Op 7 september 1876 beging de bende een cruciale fout. Op die dag wilde de Younger bende een bank in Northfield, Minnesota, overvallen wat zeer slecht afliep voor de Younger broertjes. Jesse James kon vluchten, de drie Younger broers bleven verweesd in de stad achter en schoten hun holsters van hun Revolvers N°1 leeg op de stadsbevolking. In deze shoot-out overleden twee inwoners. De drie Youngers werden dan ook berecht voor hun daden.

Cole, Jim and Bob Younger pleitten tijdens hun proces schuldig voor al de daden die hun ten laste werden gelegd, puur om er zeker van te zijn dat ze niet opgeknoopt werden. Alle drie kregen ze een levenslange gevangenisstraf in Stillwater Prison. Bob Younger stierf aan TBC in de gevangenis. Op 10 juli 1901 werden Jim en Cole Younger voorwaardelijk vrijgelaten uit de gevangenis. Op 9 oktober 1902 pleegde Jim zelfmoord door een liefdeskwestie.

Enkel Cole Younger bleef nog over. Hij schreef nog voor z'n dood, op 21 maart 1916, z'n memoires op. Hierin liet hij uitschijnen dat hij een Confederatie Wreker was. In z'n hele memoires gaf hij maar één strafbaar feit toe: die op de Norhtfield Bank. Echter wordt aangenomen dat hij en de James-Younger bende veel meer dan de gekende strafbare feiten op hun kerfstok hebben. Op het lijstje strafbare feiten staan veelal Postkoets Overvallen, Trein Overvallen en Bank Overvallen. Misschien kom je de Younger bende wel eens tegen bij Postkoets Bewaken, ze moesten maar eens een overval op de postkoets gepland hebben die jij bewaakt!